Quotes in de klas

Quotes in de klas. Het is een goed idee om er eentje te projecteren vóór je leerlingen er zijn en om dan je projector op “freeze” te zetten. Zo hebben de leerlingen iets om naar te kijken als ze de klas binnen komen. En iets om over na te denken. Wedden dat er soms spontaan vragen over gaan komen?

Pseudo-intellectuele verontwaardiging over algemene kennis leerkrachten!

Hot in de (sociale) media: het gaat slecht met de algemene kennis van leerkrachten in opleiding. En bij uitbreiding dus ook met die van de leerkrachten die nu al voor de klas staan. Maar is de algemene kennis van de leerkrachten uit het Vlaams onderwijs echt zo slecht? Slechter dan vroeger? En krijgen onze kinderen dus niet de onderwijskwaliteit waarop ze recht hebben? Ik doe alleszins niet mee met doemdenken en het verontwaardigd gewauwel waarmee een aantal pseudo-intellectuelen vandaag te koop loopt. Ik leg even uit waarom. “Pseudo-intellectuele verontwaardiging over algemene kennis leerkrachten!” verder lezen

Laat hem maar knoeien!

Gék wordt je ervan. Je kind wil alles uitproberen. Overal zit hij aan te prutsen. En later komen 1001 vragen over de wereld om hem heen. Daar sta je dan met je mond vol tanden. Wat doe jij met de nieuwsgierigheid van je kind? Maak je je er makkelijk vanaf? Of begeleid je jouw enthousiaste (w)onderzoeker op zijn – wetenschappelijke en technische – ontdekkingstocht?

Wolf (2) is al een echte (w)onderzoeker. Hij wil alles proeven. Als het niet lekker is gaat hij “suiker bijdoen”. Samen met opa repareert hij wat stuk is. Hij vindt zichzelf een volleerd vakman.

“Laat hem maar knoeien!” verder lezen

Instroom

In mijn TSO-school is er veel instroom van leerlingen uit andere studierichtingen, voor het overgrote deel uit het ASO. Waarom schijnen de leerplannen fysica dan uit te gaan van een statische studiecarrière? Eentje waar de leerlingen het curriculum netjes helemaal doorlopen van het 3e tot het 6e jaar?

Een bijkomend effect is dat instromers in het TSO niet altijd de nodige basisvaardigheden hebben verzameld. De reden waarom ze naar ons toekomen is vaak omwille van studieproblemen in het ASO, niet zelden voor wetenschappen en wiskunde. Het tempo en de abstractiegraad ligt er veel hoger dan in de meeste TSO-richtingen, waardoor die leerlingen soms ook te veel tijd moesten steken in zinloos van buiten leren en te weinig gesleuteld hebben aan wat elementair is.