Laat hem maar knoeien!

Gék wordt je ervan. Je kind wil alles uitproberen. Overal zit hij aan te prutsen. En later komen 1001 vragen over de wereld om hem heen. Daar sta je dan met je mond vol tanden. Wat doe jij met de nieuwsgierigheid van je kind? Maak je je er makkelijk vanaf? Of begeleid je jouw enthousiaste (w)onderzoeker op zijn – wetenschappelijke en technische – ontdekkingstocht?

Wolf (2) is al een echte (w)onderzoeker. Hij wil alles proeven. Als het niet lekker is gaat hij “suiker bijdoen”. Samen met opa repareert hij wat stuk is. Hij vindt zichzelf een volleerd vakman.

2010 – Uitproberen

Wolf is 2. Mama Sofie brengt hem naar de kleuterschool. “En die school heb ik met zorg gekozen. Ik heb een hekel aan ‘binnen de lijntjes kleuren’. Dat beperkt mijn kind. Op school laten ze hem alles zelf ontdekken. Net als thuis. ‘Bij Fie mag vanalles’, zeggen de kinderen die hier komen. Ik laat Wolf dingen kennen, bepotelen, ontdekken. Kneden, snijden en raspen doen we samen. En schroeven vastdraaien. Met opa doet hij ‘reparaties’. Trots komt hij dan vertellen wat hij gedaan heeft. En hij legt in zijn eigen taal uit hoe je dingen moet gebruiken. Zo wordt Wolf driftig als kleine zus Jitske op een boek knabbelt. Dat ‘mag niet’.”

2020 – Vragen stellen

“Kinderen zijn héél creatief en durven veel. Ze vinden nieuwe oplossingen voor oude problemen. Maar onderweg stellen ze steeds minder vragen. Maken onze scholen niet te weinig tijd voor creativiteit? Die nieuwsgierigheid en durf om te experimenteren wil ik Wolf niet afnemen. Hij klautert overal op, doet zelf de melk op de cornflakes. ‘Wolf ook mensenmes’, zegt hij. Dan wil hij een grote-mensenmes. Daar smeert hij zijn boterhammen mee. Daarna heb ik poetswerk maar als ik alles zelf doe leert hij niets. Wolf heeft nu al vragen waarop ik het antwoord niet weet. Ik zeg hem dat dan ook. Samen zoeken we het uit: ‘wie zou dat kunnen weten?’ Het antwoord vinden we niet altijd. Maar hij leert wel zoeken. Laatst keek hij toe hoe ik een jas herstelde. Toen ik niet meer verder kon zei hij ‘oma vragen’. Dat is een belangrijk inzicht: zelf proberen maar toch je eigen grenzen kennen en hulp zoeken.”

2030 – Kritisch

“Het is nu nog te vroeg om te ontdekken waarvoor Wolf aanleg heeft. Of hij eerder zijn hoofd of zijn handen zal gebruiken. Maar los van zijn talent zal hij veel hebben gezien, veel hebben geprobeerd. Ook de ‘technische’ dingen die hij tegenkomt. Hij zal niet bang zijn om zijn omgeving verder te verkennen. Of om na te denken bij wat hij ziet en hoort. Ik zie veel volwassenen die overal afblijven en niets nieuws willen ontdekken. Die stellen geen vragen. Ze zijn niet kritisch en laten zich langs alle kanten bedriegen. Ik wil niet dat Wolf zo wordt. Laat hem nu dus maar knoeien..

Mama Sofie: “Ik laat Wolf dingen kennen, bepotelen, ontdekken.”

Doen!

“Wetenschappelijke ontdekkingen starten niet met “Eureka!” maar met “Hé, dat is gek…”, zei de beroemde schrijver en wetenschapper Isaac Asimov. Gun jij je kind zijn verbazing?

  • Jongen of meisje? Dat maakt niet uit. Ze zijn allemaal even geïnteresseerd in zowat alles.
  • Geef je kind ruimte om zelf wat te proberen. Zeg niet te snel “ik zal dat wel doen”.
  • Laat je kind helpen bij wat je doet. Laat af en toe iets mislukken en verbaas je over zijn reactie.
  • Laat je kind eens iets uit elkaar halen. Vind je wat op de rommelmarkt?
  • Spreek ‘normaal’, ook over moeilijke zaken. “Dit noemen we een…”
  • Maak van je kind expert in de zeepkunde. Doe eens wat leuke proefjes. Bijvoorbeeld met proefjes.nl
  • Luister naar vragen en opmerkingen van je kind. Reageer met “is dat zo?”, “zou dat kunnen?”, “denk je dat?”
  • Te veel informatie werkt verwarrend. Beantwoord niet meer vragen dan je kind stelt!
  • Weet je het antwoord niet op zijn vraag? Zeg dat dan. Wetenschappers weten ook niet alles. Probeer het uit. En leer je kind zoeken naar een antwoord. Hou het vooral leuk.

Ik weet het niet!

Vraag van je kind? Met datbedoelik.nl heb je een kindvriendelijke zoekmachine bij de hand. Antwoord niet gevonden? Op ikhebeenvraag.be stelt je kind zijn vraag aan een team wetenschappers. Hij krijgt een antwoord op zijn niveau. Kan al vanaf 6 jaar.