Pseudo-intellectuele verontwaardiging over algemene kennis leerkrachten!

Hot in de (sociale) media: het gaat slecht met de algemene kennis van leerkrachten in opleiding. En bij uitbreiding dus ook met die van de leerkrachten die nu al voor de klas staan. Maar is de algemene kennis van de leerkrachten uit het Vlaams onderwijs echt zo slecht? Slechter dan vroeger? En krijgen onze kinderen dus niet de onderwijskwaliteit waarop ze recht hebben? Ik doe alleszins niet mee met doemdenken en het verontwaardigd gewauwel waarmee een aantal pseudo-intellectuelen vandaag te koop loopt. Ik leg even uit waarom.

Is het echt zó belangrijk dat elke leerkracht even veel algemene kennis bezit?
Volgens mij is het belangrijker dat een leerkracht weet wanneer hij/zij de mond moet houden omdat de eigen kennis te kort schiet. Een leerkracht moet vooral de eigen beperkingen kennen en daarnaar handelen. Zo ken ik werkelijk niets van sport en begrijp ik niet waarom de economie zonodig moet groeien.

Even een voorbeeld van wat ik hoogstpersoonlijk als algemene kennis beschouw: de formule waarmee atoombommen gemaakt worden, waarop kerncentrales draaien, waarmee we begrijpen waarom de zon zoveel energie uitstraalt, waarmee Electrabel miljoenenwinsten binnenrijft. U kent ze vast wel. Of beter: u kent ze waarschijnlijk niet. U kan ze alleen voorlezen: ee is em see kwadraat. Ik kan u haarfijn uitleggen wat deze beroemdste formule uit de fysica betekent. Mijn collega economie kan dat niet en die verwijst dus naar mij als de fysische werkelijkheid bij de formule ter sprake komt. Net zoals ik de bal terugspeel naar mijn collega als het over de economische implicaties ervan gaat.

Wat ik u probeer te zeggen: check niet de individuele leerkracht, check het team dat lesgeeft aan een groep leerlingen… Of nee, doet u dat nou maar niet. De onderwijsinspectie doet dat al voor u.

Verwacht dus niet dat iedere leerkracht het wonderkind is dat u zelf ook niet bent. Belangrijker is dat onze kinderen op school omringd worden door een professioneel team waarin expertise wordt gedeeld. Een team waarin alle kennis die u op dit moment noodzakelijk vindt aanwezig is. Een team waarvan de leden niet alleen dingen wéten maar ze ook begrijpen.

Oh ja, voor ik het vergeet nog even dit. Foei, Knack! Hoe denigrerend is die titel: “Bent u slimmer dan een leerkracht? Doe de test!” Gaan jullie even alle leerkrachten op een hoopje vegen? Slechte journalistiek! Trouwens, ik deed, om recreatieve redenen uiteraard, die test ook. Mijn resultaat? JA, ik ben slimmer dan een leerkracht. Volgende week ga ik uitzoeken wélke leerkracht. U hoort dus nog van me.